Valpast

Valplast - Az Eredeti Rugalmas Részleges Fogsor


Rugalmas fogsorok

Ha már nincs elég pillérfog egy rögzített, beragasztott híd készítéséhez, és az implantáció is kizárt, akkor jönnek szóba a részleges, kivehető fogsorok.

Ezeknek 3 alapvető fajtája van.
1. Fémlemezes fogsor – az összekötő részek, szájpadlás fémből készülnek, az elhorgonyzás  (stabilizálás) nem esztétikus fémkapcsokkal, csúsztatórendszerekkel történik.
2. A hagyományos akril (műanyag) fogsor, ami vastagabb, és drótkapcsokkal rögzül,
3. A rugalmas fogsorok, Valplast, Biotech, amelyekről ez a fejezet szól.
 

 

A fogtechnikában több évtizedes múltra tekint vissza a szövetbarát (emberi szervezet számára semleges hatású) műanyagok alkalmazása. A klasszikus fémpótlásokra érzékeny páciensek növekvő száma miatt, egyre inkább előtérbe kerültek a thermoplasztikus műanyagok (hő hatására alakítható), melyek elterjedését a kialakult széles kínálat, és sokrétű technológia is elősegítette.
Az így készült rugalmas fogpótlásoknak számtalan előnye van:
- Nem szükséges a fogak csiszolása, sok esetben elegendő egy egyszerű lenyomatvétel melyre elkészül a pótlás.

 

 


- Lényegesen vékonyabb a hagyományos fogsor alaplemezeknél.
- Fémmentes, drótkapcsok helyett rugalmas, áttetsző kapcsokkal rögzül. - A hagyományos kivehetős pótlásokhoz képest lényegesen nagyobb stabilitással, tapadással rendelkezik.
- Könnyű megszokni, teljesen helyreállítja mind a rágófunkciót, mind a fönációt (beszédet)
- Alacsony hővezetés.
- Monomerektől mentes, fém érzékenyek számára ideális.
- Ellenáll a pH érték változásoknak.
- Statikus, és dinamikus igénybevételek hatására, elhanyagolható a kopása.
- A fogszínéhez illeszkedő kapcsok, az első pillantásra észrevehetetlenek.
- A BIOtech kapocs nem gyakorol eróziós hatást a pillérfogakra.
- A hagyományos „fémlemezhez” képest nem alakul ki „satuhatás”.

Valplast pótlások
A Valplast anyag, műanyag, a köztudatban „Rugalmas Fogsorként” ismert. Nem „öregszik”, leejtéskor sem törik. Részleges, kivehető pótlások készülnek a páciens igényeinek megfelelően. A pótlás rögzítésére szolgáló kapcsok is Valplastból készülnek, ezért rugalmasak és esztétikusak. Optikai tulajdonsága is kiemelkedő – nem, illetve nagyon nehezen különböztethető meg a természetes fogaktól. A hagyományos fémpótlásokkal összehasonlítva a kényelem, tartósság, és esztétikai tulajdonságai miatt kiemelkedik a Valplast pótlás.
A Valplast pótlások elkészítése hosszabb időt vesz igénybe. Ez idő alatt többször kell megjelenni a rendelőben próbára. Azonban a rugalmasság, szilárdság, könnyű viselhetőség rövid időn belül, addig nem tapasztalt magabiztosságot kölcsönöz a páciensnek.
A hátrányát is meg kell említenünk: meglazulás esetén nem javítható, csak új pótlás készítésével oldható meg a probléma.

Biotech pótlások
Thermoplasztikus, bioműanyag. Elterjedését indokolja, hogy ideálisan alkalmazható több fontos területen. Fémérzékeny páciensek számára különösen előnyös. A hagyományos kapcsos „fémlemez” kiváltásaként kedvező fogadtatásban részesült a laboratóriumokban, és a rendelőkben egyaránt. A BIOtech pótlás, elhanyagolható mértékű kopása, semleges hővezető képessége, valamint könnyű súlya miatt a páciensek kedvezőbben fogadják.
A  BIOtech pótlások alaplemeze, a páciens fogszínével azonos, VITA színben készül el az Ön igényei szerint. Ennek köszönhetően a kapocs optikailag nem válik el a környezetétől, észrevétlen marad.
A tervezésnél nem elhanyagolható szempont, hogy a BIOtech nem hegeszthető, nem forrasztható, és csak retentív módon javítható.