Inlay, arany, porcelán tömés

Az inlay egy olyan speciális fogtömés, melynek a fogorvos alakít ki üreget, azonban az inlay -t magát a fogtechnikus készíti el laboratóriumi körülmények között.

A előkészített üregről az információt a technikusnak a fogorvos által vett lenyomat hordozza. Az így elkészített inlay szilárd állapotban kerül beragasztásra.

Az inlay készülhet nemesfémből ( pl.: arany inlay ), kerámiából illetve kompozitból ( esztétikus inlay, “ fehér inlay ” ).  Az arany inlay és az esztétikus inlay -k különböző előnyökkel bírnak. Az arany inlay esetében, az arany speciális anyagtani tulajdonságai ( “ kenhetősége “ ) miatt, még az esetleges szemmel nem látható apró pontatlanságok is kiküszöbölhetők. A porcelán inlay -k és a kompozit inlay-k mellett a fogakhoz hasonló színük szól.

Az inlay pontossága  sokszorosa lehet a direkt a szájüregben megmintázott restaurációknak, ennek fő oka a laboratóriumi körülmény és ezzel a jó hozzáférhetőség és a jó ellenőrizhetőség.

A betétek kiterjedhetnek a fogak csücskeire, illetve akár azokon túl is, ilyenkor onlay -ról, és overlay -ről beszélünk.
A inlay -k  ára általában háromszorosa a direkt módon készített esztétikus töméseknek, azonban ez a különbség a tartósságban is megmutatkozik.