Foghúzás

A foghúzásra, fogeltávolításra sajnos még a XXI. században is kényszerülünk. A legmodernebb fogmegtartó kezelések alkalmazása mellett is vannak esetek amikor foghúzás a fogorvos egyetlen választása.

 

A foghúzás kifejezés bár rendkívül elrettentően hangzik a mai érzéstelenítő eljárásoknak köszönhetően már nem kell, hogy fájdalmas beavatkozás legyen. Az éles fájdalom gyakorlatilag kiküszöbölhető, csak enyhe nyomó feszítő érzésről számolnak be pácienseink.

 

Olyan esetekben, ha trauma vagy előzetes szuvasság hatására a fog jóval a csont szintje alatt tört, a fogat esetenként csak egy metszés után a csont finom körbefúrásával tudjuk hozzáférhetővé tenni eszközeink számára. Ilyenkor varat is bekerül, melynek eltávolítására egy héttel a beavatkozás után kerül sor.

Fogeltávolítást követően, saját érdekünkben jó ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk:

- A fog helyét szívogatni, öblögetni nem szabad. Az ott kialakuló véralvadék az, melyből később a gyökerek helyét kitöltő csont képződik. Ha ez kiesik egy tátongó üreg marad. Ebben felgyülemlenek az ételmaradékok és a baktériumok gyulladást illetve fájdalmat okozva. Ha ez ezt venné észre a foghúzást követő napokban keresse meg kezelőorvosát.

- A fogeltávolítást követő napokban a dohányzás ellenjavallott, mivel a dohányfüst szintén a véralvadék széteséséhez vezet.

- Élőflórás tejtermékek fogyasztását nem javasoljuk a foghúzást követő öt napban, mert a bennük lévő baktériumok növelik a gyulladás kialakulását.

- Az eltávolított fog körüli terület tisztántartása, illetve a fogmosás még fontosabb mint normál esetben. Ez ugyanúgy igaz bent lévő varratok esetén is, de ilyenkor ügyeljünk rá, hogy a varratokat ne sértsük!

- Nyelvünkkel a varratokat ne piszkáljuk!