Fogápolás

Mikor és hányszor mossunk fogat?

 

Melyik a legfontosabb fogmosás?
Természetesen mindegyik, tehát reggel és este is nagyon fontos alaposan megtisztítani a fogainkat. Azonban az esti fogmosás semmiképpen sem maradhat el, ugyanis az egész nap során a szánkban maradó lepedék eltávolítása kiemelten fontos. Éjszaka a nyáltermelés csökken, a nyál mosó, és pufferoló (pH szint helyreállító) funkciója csökken, ami teret ad a baktériumok szaporodásának és a fogkő képződésének. A fogkő pedig hosszútávon fogágy betegséghez vezethet, ami a fogszuvasodásnál is alattomosabb probléma, mivel fájdalommentesen épül le a csont a fogak körül.

Reggeli előtt vagy után? Előtte!
Az éjszaka folyamán a baktériumok újratermelődnek, még akkor is, ha este gondosan megmostuk a fogainkat. A szánkban lévő baktériumok és a reggelivel bevitt cukor (pl. dobozos gyümölcslé, cukros gabonapehely) savas közeget teremt, és ez megtámadja a fogzománcot. A reggelit követő azonnali fogmosáskor az így felpuhult zománcot roncsoljuk, tehát valójában többet ártunk vele, mint amennyit használunk. Ha azonban még reggeli előtt megmossuk a fogunkat, akkor a reggeliből származó cukrok nem tudnak kombinálódni a baktériumokkal és így megóvjuk a fogainkat.

Reggeli után szeretnék fogat mosni,de akkor legalább 30 percet, de még jobb, ha egy órát várunk az evés és a fogmosás között. Ez idő alatt a pH szint a szánkban normalizálódik és a fogak újra elég erősek, így a mosás nem árt nekik.

A rágó helyettesítheti a fogmosást?  Nem!A (cukormentes!) rágó nagy előnye, hogy segíti a nyáltermelést, ami pedig helyreállítja a száj normál pH értékét, de a fogmosást nem lehet kiváltani vele.

A fogmosás helyes technikája:

A fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, és a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezután enyhe nyomást alkalmazva körkörös mozgást végzünk 15-20 alkalommal. Ez alatt a fogkefe sörteszálai - amennyire lehetséges – behatolnak a fogak közötti területre és hatékonyan tisztítják az ínyszélt és a fognyakat is. Körkörös, vibrációs mozgás után a fogkoronai része felé söprő mozgást végezhetünk, ezzel eltávolítva a fellazított lepedéket. Amennyiben ezt elvégeztük, a következő 2-3 fogra helyezzük át a fogkefénket. Eddig a fogak oldalát tisztítottuk, a rágófelszínek tisztítását a megszokott módon javaslom.

Paradontológia:

Ez a technika a fognyak és az ínyszél kényes területét alaposan tisztítja, hiszen innen indul ki a legtöbb fogágybetegség, illetve ezek a területek a fog domborulatai miatt kevésbé öntisztulóak. A körkörös mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt. Minden esetben ajánlom, hogy a fogkefével történő mosást egészítsék ki fogköztisztítással is. Ez történhet fogselyemmel, vagy fogköztisztító kefével. Ilyenkor a fogak egymás felé néző oldalait tisztítjuk meg.

 

 Azok a páciensek, akik elektromos fogkefét használnak, ők sem mentesülhetnek a helyes használat elsajátítása alól. Az elektromos fogkefe esetében is ajánlom, hogy az íny és a fognyak találkozásához helyezzük a fogkefénket és tartsuk ott pár másodpercig. Ebben az esetben a körkörös, esetleg pulzáló mozgást a fogkefe végzi el helyettünk.

 

A fogkő és veszélyei: A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.

 

 Felhívom azok figyelmét, akiknek koronájuk, implantátumuk, vagy esetleg kivehető fogpótlásuk van, még alaposabb lepedék eltávolítást igényelnek. Amennyiben úgy gondoljuk, hogy a korona úgysem lehet szuvas és ezért nem mossuk, a koronaszélen lévő lepedék szinte biztos, hogy fogágybetegséget fog okozni, melynek a kezelése igen kellemetlen.

Kivehető fogpótlás esetében is, minden nap, az erre speciális kefével meg kell tisztítanunk a protézist.

Ezzel tudjuk megelőzni a nehezen gyógyítható, szájnyálkahártyán kialakuló, vörös, csípő érzést okozó gombásodást.

A fogmosás során távolítjuk el az úgynevezett palque-ot, vagy lepedéket. A felhalmozódott lepedékben lévő baktériumok és anyagcseretermékeik a felelősek a fogszuvasodás, és a fogágybetegségek kialakulásáért.

Lepedék hiányában egyik megbetegedés sem jön létre!

Téves hiedelem, hogy ezek a megbetegedések a korral járnak.

Tehát a rendszeres, helyesen végzett fogmosással, elkerülhetjük a foghúzást!