Fogfehérítés

A plazmalámpával végzett fogfehérítés sikerének titka az, hogy fájdalommentesen, a meglévő fogállomány maximális kímélésével, viszonylag gyorsan, egy ülésben biztosít egy világosabb, ragyogóbb fogszínt. Önállóan alkalmazva, vagy egyéb esztétikai kezelések kiegészítéseként jogos népszerűséget vívott ki magának napjainkra a fogászati kezelések között.

A valamennyi fogat érintő elszíneződések oka leggyakrabban egyes élvezeti szerek (kávé,tea,vörösbor,kóla) tartós fogyasztása, valamint a dohányzás. Fogaink színe az életkor előrehaladtával is változik, a zománcréteg természetes kopásával a sötétebb, sárgásabb dentinréteg erősebben áttűnve érettebb színt ad a fognak.

Amennyiben egy-egy fog számottevően sötétebb szomszédainál, ennek hátterében gyakran nem megfelelő technikával végzett gyökérkezelés, sérülés- vagy kémiai hatás okozta fogbélelhalás, esetleg rosszul záródó tömés állhatnak. Ilyen esetben természetesen csak az ok tisztázása és a megfelelő kezelés elvégzése után kerülhet sor a szükség esetén fehérítésre.

Ritkábban a zománc és a dentin örökletes szerkezeti rendellenességei is állhatnak az elszíneződés hátterében. Ilyenkor már gyermekkorban, a frissen áttört fogakon is láthatók az elváltozások. Bizonyos gyógyszerek is elszínezhetik a fejlődőben levő fogakat ( pl.az anya terhessége alatt,ill. a gyermekkorban szedett tetracyclin-származékok), de hasonló hatása lehet a túlzott fluoridbevitelnek is.

Fontos tudni, hogy csak a saját fogak színét tudjuk világosítani, a már szájban levő töméseket és fogpótlásokat nem.( azok színét a kezelés nem befolyásolja, viszont anyagukat sem károsítja). A fogfehérítés-t elsődlegesen választandó kezelésként általában akkor ajánljuk, ha a fogak viszonylag épek (vagy csak kis tömésekkel rendelkeznek ), alakjukkal, nagyságukkal, állásukkal a páciens tulajdonképpen elégedett, csupán a fogszínén szeretne változtatni. A fogfehérítés helyett szívesebben használnám a „világosítás” kifejezést, hiszen célunk egy világosabb, élettel telibb, egyben a páciens életkorával, haj- és bőrszínével harmonizáló fogszín elérése egy biztonságos, szigorúan meghatározott feltételek között, szoros orvosi kontroll mellett végzett kezelés keretein belül. Nagyon fontos már az első találkozás és beszélgetés alkalmával tisztázni, hogy a páciens elvárásai a végeredményt illetően összhangban állnak-e a fent említett, biztonságos, a fogat és az ínyt maximálisan kímélő kezelés során elérhető eredménnyel. Az egyes reklámokban látható hófehéren vakító fogsor kétségkívül rendkívül vonzó és figyelemfelkeltő, de tapasztalatom alapján csupán az esetek kis százalékában tudunk ilyen eredményt produkálni. A kezelés utáni esetleges csalódottság megelőzhető azzal, ha az eddig elvégzett kezelések tapasztalatainak birtokában a várható végeredményt még a kezelés előtt előrejelezzük, és írásban rögzítjük. A kezelés bevezetőjeként végzett professzionális fogtisztítás, majd a fehérítés után az esetek döntő többségében a páciensek elégedettek új mosolyukkal.